文文 发表于 2009-6-8 22:40

我都想试下。。。哈哈。。。

TK囡 发表于 2009-6-8 23:08

你甘做,都暗噶,不过,系我就悟会甘做啊。我会用另一种方法。

欧阳小明 发表于 2009-6-9 00:03

dsdsfsdfa哇.好想食啊.等我得闲都要试下先得.

许愿 发表于 2009-6-9 00:32

等我得闲都试验下,个丁丁炉终于可以派上用场了dfhdfsdsg

空茫茫 发表于 2009-6-10 17:54

丁丁炉,哈哈`~楼上的你真可爱!kihfheihfoe

文文 发表于 2009-6-10 23:37

33# TK囡

你会用咩方法丫?

文文 发表于 2009-6-10 23:50

近日用了楼主分享的方法来做过啦!果然系得哦~!哈哈。。。好有成就感~~~~
不过宜家就想同大家分享下我做这个芒果糯米糍的时候遇到的困难同改进思路啦:
1、好难买到楼主图片上的维他芒果汁饮料,不过我见楼主都只系讲芒果汁,所以最后只有是但用其他芒果汁代替。唔知系未我买的芒果汁唔够靓,色泽无图片的甘靓,哎。。。
2、椰丝好难买,个老板娘讲“过年都未必有,宜家又点会卖呢?”不过最后,我都系中心市场稳到左。。。但做出来以后,感觉如果用芝麻代替可能会更香口,更好食!
3、买的芒果一定要够熟同够甜,好幸运,我买到左满意的芒果,不过下次我可能会用红豆蓉或者花生酱等来做馅,估计会另有一番风味!
4、唔知系未叮炉既问题还是我买回来的饮料唔够称,反正我落一包250ml的饮料后,发觉水分不够,后来加饮料再叮多一下就好了!所以如果大家要试做就要注意啦~~~
      分享完毕,请鼓掌!哈哈哈。。。

keita 发表于 2009-6-12 15:50

qywgfdgs好复杂~~

Junē 发表于 2009-7-24 02:10

哗,,好似好正甘哦

Junē 发表于 2009-7-24 02:18

几多个芒果啊?

红色花布 发表于 2009-7-24 11:34

好似几容易整甘喔,有时间我都试下呢。

Junē 发表于 2009-7-24 17:34

边度有楼主讲既芒果汁卖啊?

jiehao 发表于 2009-7-24 19:53

借个微波老我用下得无啊,有D相T五到啊

jiehao 发表于 2009-7-24 19:57

有无边个同2分整啊,买开D野用无晒加,我又无微波老

欧阳晴晴 发表于 2009-7-25 00:02

呢个做法,我早就系网上睇过,仲整过食过啦,我D手势都唔错架

Y-yan 发表于 2009-8-27 21:19

无微波炉...晒气!!!

keita 发表于 2009-8-28 11:55

得闲都试下整先``
``

猫猫怪 发表于 2009-9-1 11:14

好最前整过啦`1

星槎妹 发表于 2009-9-1 16:49

好想食哦·······asafasfa,我好怕甜,但见到都想食,得闲整下先

黄红 发表于 2009-9-3 09:39

好想自己试下先,gdssfdsdsdfgs
页: 1 [2]
查看完整版本: [转] 教你做芒果糯米糍